Afrika menekşesi nasıl çiçek açtırılır?

Afrika menekşeleri uygun şartlar sağlandığında yılın 12 ayı çiçekli kalabilirler. Zaman zaman dinlenme dönemi yaşasa da uzun süredir çiçek açmıyorsa bunun çeşitli nedenleri olabilir.
Afrika menekşesi nasıl çiçek açtırılır

1- Işık

Sağlıklı bir menekşenin çiçek açmamasının en temel nedenlerinden biri ışık ihtiyacıdır. Menekşe doğrudan güneş ışığından hoşlanmaz ancak gölge alanlarda da çiçeklenme sorunu yaşar. Yeterli ışık alacağı bir konuma alınarak sorun giderilir.

2- Nem

Menekşeler nemli ve havadar ortamlardan hoşlanır. Ortam nemi düşük olduğunda ve yetersiz sulama da tomurcuk oluşumu olumsuz etkilenir. Sulama rejimi yeniden değerlendirilmeli ve ortam nemi düşükse nem artırılmalıdır.

3- Hastalık, yapraklarda sararma vb...

Böcek saldırısı veya mantari hastalıklar da bitkinin genel durumunu etkileyeceğinden çiçeklenmeyi olumsuz etkileyecektir. Yapraklar zaman zaman kontrol edilerek değişimler gözlenmeli hastalıkla mücadele edilmelidir.

4- Saksı büyüklüğü

Menekşe saksı büyüklüğünden etkilenen bir bitkidir. İhtiyacından büyük saksılara dikildiğinde kökleri saksıyı kaplayana kadar çiçek açmaz. Saksı büyüklüğü bitki çapının üçte biri olacak şekilde ayarlanmalıdır. Saksı değişimi yapılarak bu durum giderilmelidir.

5- Gübre noksanlığı

Bitkiler ihtiyacı olan besinleri alarak gelişim sağlar ve çiçek açarlar. Menekşe yıl boyu faaliyet gösterip çiçek açtığı için düzenli olarak gübrelenmesi gerekir. Özellikle fitilli(ipli) sulama ve kendinden sulamalı saksılar için hazırlanan harçlarda yeterli besin elementleri olmayacağından mutlaka gübrelenmesi gerekmektedir. Gübre noksanlığı çiçeklerin kısa ömürlü olmasına neden olabileceği gibi gelişimi olumsuz etkileyecektir.

6- Sıcaklık

Afrika menekşesi düşük sıcaklıklara fazla toleranslı bir bitki değildir. Yüksek sıcaklıklara ise toleransı daha fazla olmasına karşın vereceği ilk tepki çiçeklerini dökmek ve tomurcuk üretimini durdurmak olacaktır. Sıcaklık isteğine uygun alanlara taşınarak durum giderilir.

7- Saksı toprağının eskimesi

Tuzlanma, çürüme, köklerin kalabalıklaşması, hava kanallarının dolması vb. nedenlerle toprak yorgunluğu diye tabir edilen bir durum oluşur. Menekşe toprağını yılda 1 veya 2 kez değiştirmek çiçek oluşumunu teşvik eder.

8- Kaz boynu

Menekşenin yaşı büyüdükçe kaz boynu diye tabir edilen bir görüntü oluşur. Bu durumda gövde toprak seviyesinden yukarıda kalır. Giderek yapraklar merkezde toplanır ve çiçeklenme olmaz. Böyle bir durumda yaşlı yapraklar temizlenmeli, gövdede tuz birikimi varsa keskin bıçak yardımıyla temizlenmeli ve yaprakların hemen altından gövde kesilerek yeniden dikilmelidir. Dikim işleminde yavru menekşelerin dikimi prosedürüne uygun hareket edilmelidir.

Kaz boynu

9- Bakım

Genel olarak yapılması gereken bazı bakımlarda çiçeklenmeyi teşvik eder. Özellikle kurak bölgelerde sararmış dış yapraklar, kurumuş çiçek sapları gereksiz yere nem kaybına yol açar. Budama yapılarak bu kısımlar uzaklaştırılmalıdır.

Altın kural: Genç menekşeler daha fazla çiçek üretir.alert-success

29 Yorumlar

  1. Teşekkür ederim bilgilerden memnun kaldım

    YanıtlaSil
  2. Merhaba benim meneksemin cicekleri cok daginik aciyor ortada top gibi olmasi icin ne yapmam gerekir?!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. actıgına sukret bence benim hic acmıyor canım. cıcegını her turlu sev.

      Sil
  3. Top şeklinde çiçek çıkarmak için özel bir formül yok bu özellik daha çok menekşenin genetiği ile ilgili. Elinizdeki tür dağınık çiçek verme eğiliminde ise onun yerine top açan türleri tercih edebilirsiniz. Bunun dışında çiçekler belirli aralıklarla açar ilk açan çiçeklerle devamında gelen çiçeklerin açması toplu bir çiçeklenme görüntüsü oluşturur burada kilit nokta önce açan çiçeklerin uzun ömürlü olmasını sağlamak gübre, sulama, sıcaklık gibi belirleyici özellikler toplu açmada önemli birer etkendir.

    YanıtlaSil
  4. merhaba, bana da iş yerim için hediye geldi ama alüminyum sektöründe çalışıyorum ve bitkim yeterince ışık alsa da kapalı bi ofis ortamında kalıyor. saksısının da dibinde delik falan yok, dekoratif amaçlı o saksıya aktarılıp getirilmiş sanırım. geldiğinde çiçekliydi fakat şimdi çiçekleri döküldü ve bi daha da açmadı. deliksiz saksı mı sebep olmuş olabilir yoksa yetersiz havalandırmasız ortam mı?

    YanıtlaSil
  5. Merhaba sn. Cicibebe ofis ortamında yerinden hiç oynatmadan fotoğraflarsanız durumu komple değerlendirebiliriz yok fotoğraflayamazsanız ışık alıyorsa en önemli koşullardan birini sağlamış oluyorsunuz, afrika menekşesi kök çürüklüklerine karşı hassas bir bitki muhtemel neden deliksiz saksı kullanıyor olmanız. Eğer yakınında klima, vantilatör, açık kapı pencere vs. fazla hava akımı oluşturacak etkenler varsa uzak tutun. Kadostro da çalışan bir yakınım penceresini menekşelerle donattı her gelen önce çiçeklere bakıyor sonra işine giderken de bir yaprak alıyor hem dostluk kuruluyor hemde işleri mutlu hallediyorlar size de öneririm çiçek yetiştirmek, üretmek çok zevklidir.

    YanıtlaSil
  6. merhaba ilk kez menekse aldim ama ücüncü gün yapraklarini asagi dogru saliverdi nedenini anlamadim bakiyorum yapraklarin saplarida sertti ama simdi yumusacik cok üzülüyorum bana yardim edermisiniz meneksem ölsün istemiyorum:(

    YanıtlaSil
  7. Susuz kalmış olma ihtimali ve fazla sulanıp köklerin çürümesine bağlı yine susuzluk sebebi ile olabilir önce hangi nedenle olduğunu tespit edip tekrar yazın fotoğraf eklerseniz çok daha iyi olur. Ortam ve bakım bilgilerinizi kısaca aktarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  8. Benim menekşem tepeden çiçek açıyor ama alt yaprak larının köke yakın kısımlarında çürüme var ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  9. merhaba.menekşelerim bir - iki haftadır bende.ilk aldıgımda çiçekleri vardı ancak ortamı olusturamadıgım ıcın cıceklerını doktu diye dusunuyorum.blogda okudugum kadarıyla uygun ortamı yaratmaya calısıyorum.ancak tomurcuk dahil ortada bısey kalmadı.ama yaprakları gayet saglam gorunuyor..tam olarak ogrenmek ıstedıgım sulama mıktarı,ölçüsü,zaman aralıkları nasıl olmalıdır ?;

    YanıtlaSil
  10. Merhaba sn. bzc fotoğraf yollarsanız durumu ve ortamı hakkında daha detaylı bilgi sahibi olabilir neler yapmanız gerektiğini söyleyebilirim. Fotoğraf ekleyemezseniz bölgenizin iklim özellikleri, odanın tahmini sıcaklığı, saksı boyutu ve konumlama bilgilerini aktarabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  11. Merhabalar meneksemin yapraklarinda bolgesel kuruma olustu ama yapraklar hala diri govdeleri canli cicekleri dokuldu . Sadece yapraklari kurumus gibi gozukuyor dokundugumda ise hala canli bir fikriniz var mi acaba

    YanıtlaSil
  12. Benim menekşelerim yaklaşık bir ay önce çok güzel çiçeklendi ama şimdi hiç çiçegi yok hatta tomurcugu bile yok neden böyle oldu acaba

    YanıtlaSil
  13. Menekşeler genel olarak 8-9 ay çiçekli kalabilir kısa süreli dinlenmeler olabilir özellikle yaz döneminde sıcaklığın çok yükselmesi durumunda menekşe kendini korumak adına çiçeklere bir süre ara verir ortam sıcaklığı düştükçe bitki stresten çıkar ve çiçeklenmeye başlar.

    YanıtlaSil
  14. slm. benim menekşlerde bir hafta çiçek açtı sonrasında teker teker soldular şuan sadece yaprakları kaldı.menekşelerim tam anlamıyla bitkisel hayata geçtiler üç ay önce almıştım .lütfen yardımcı olun SOS.

    YanıtlaSil
  15. Menekşelerinin bazı yapraklarinda haşlanmış gibi bir görüntü oluşuyor bu şekildeki yaprakları dibinden kopartiyorum yine oluşuyor. Sorun nedir çözemedim.Bilgi verebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  16. yapraklarla oynadığımda bazen çok diri sert gövdeleri oluyor, bazense gövdeler esnek adeta solmuş durumda. yaprak gövdelerini diri tutmak için ne yapmalıyım, sulama sıklığım ne olmalı?

    YanıtlaSil
  17. Benim menekselerim varcok güzel görünüyorlar ama bir türlü çiçek açmiyorlar bir seneyi geçti yerini seviyo ama bir türlü anlamadım niye böyle oldu bilmiyorum ne yapmam gerekiyor

    YanıtlaSil
  18. Bilgilerinizi paylastiginiz icin Teşekkürler benim sorunum yapraklarin asagi kivrilmasiydi.ortadaki minik yaprak kumelesmesi iyidir diye düşünmüştüm minicik saglam yapraklar var.ama o da sorunmus ...bir de kaz boynu da var benim meneksemde.evvim kucuk girisin ustu hem kuzey hem güney cephe.bu ara kessem yenilenmesi için yanlis olur herhalde ...ne tavsiye edersiniz...onca kolay yetisen bitki varken menekşe. ...galiba cicek bakiminin nirvanasi .onun icin bu caba.simdiden teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  19. Merhaba. Benim menekşelerimin yaprakları yani yaprak sapları kısa uzamıyor. Acaba ne gibi problem sonucu boyle

    YanıtlaSil
  20. Merhabalar benim yavru menekşelerim var gübrelemeyi nasıl yapmalıyım sprey şeklinde üsttenmi yapraklara temas etmelimi yoksa toprağına sulama şeklindemi

    YanıtlaSil
  21. Ben menekşeyi çok seviyorum ama yetiştiremiyorum 2si 1 yıldır çiçek açmıyo 1tane çiçekli aldım onunda çiçekler ve yapraklar haşlama gibi oldu tek tek döküldü napacagımı bilmiyorum bana ne önerirsiniz

    YanıtlaSil
  22. Menekşemin yapraklarının üstünde küçük sarı lekeler var galiba hastalıktan bunun için ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  23. Merhaba meneksem cok guzel cicek aciyordu aniden butun yapraklarini topladi kapandi neden olur

    YanıtlaSil
  24. Menekşeler de tohumlama işlemi nasil yapıliyor yaslanmış yaprakları bıçak la alıp suda bekletiyorum koklenmeye başlayınca saksıya dikiyorm tohumlama işlemini de öğrenirsek denemek isterim ayrıca menekselerin çiçeğinin rengi tohumlamadan mi değişiyor acaba gubreleme vitamin için ne yapmak gerek

    YanıtlaSil
  25. Merhaba benim çiçeklerim sürekli tımurcuklanıyor fakat üzerinde kuruyor çok sayıda ve 2 senedir böle ne yapmalıyım

    YanıtlaSil
  26. Merhaba facebook sayfamızdan fotoğraf gönderirseniz ne olduğunu daha iyi netleştirebiliriz. Genel olarak sulama aralığının uzun olması, hava neminin düşük olması kalorifer petekleri bunu yapabilir, tomurcukları yiyen böcek, mantari enfeksiyonlar tomurcuk dökülmesi yapabilir.

    YanıtlaSil
  27. Mrb benim ciceklerimde de saksi değiştim menekşe boyuna uzadı çok fazla fal çıkardı ilk çiçekleri döküldükten sonra çiçek açmadı ne yapabilirim bitki beşini aldo vera karışımı kullanıyorum

    YanıtlaSil
  28. Menekşenin çiçeklenmesi için önerebileceğiniz gübre varmı acaba

    YanıtlaSil

Yorum Gönder