Afrika menekşesi sıcaklık ve nem isteği

Afrika menekşesi tropikal iklim kuşağında ağaç altları, kaya dipleri gibi gölge alanlarda yaşar. Doğal yaşamdaki bu koşullar genelde iç mekanlarda sağlandığı için menekşeler evlerde rahatlıkla yetişebilirler. Menekşe severlerin kullandığı güzel bir söz var. "Sen rahatsan menekşe de rahattır." Tersinden düşünürsek menekşe rahatsa sizde rahat olursunuz. Kimi zaman bu durum evinizin konforu hakkında sağlıklı bir yaşam için ölçüt olabilir.
Doğal yaşamda afrika menekşesi. Görevlinin kısa kollu olması fikir verebilir
Kaynak: forestryimages.org
Name: Norbert J. Cordeiro
Organization: University of Illinois at Chicago

Sıcaklık

Menekşe için optimum sıcaklıklar gündüz 21 C derece gece 19 C derecedir. Gece gündüz arasındaki sıcaklık farkı çiçeklenmeyi teşvik için aranan bir özelliktir. İdeal koşulları oluşturmak, korumak her zaman mümkün değildir. Bu nedenle sıcaklığın 15-26 C derece arasında olması herhangi bir sorun teşkil etmez. Değerlerin aniden veya uzun süre aşılması durumlarında problemler ortaya çıkacaktır.

Yüksek sıcaklıklarda;

Menekşe yüksek sıcaklığa maruz kalırsa çiçeklerini döker, yapraklar sarkar ve solar, yeni gelen yapraklar bitkinin merkezinde küçülerek toplanır. Bu menekşenin hayatta kalması için savunma mekanizmasıdır. Bitki kapladığı alanı daraltarak yapraklarından kaybettiği suyu azaltmaya çalışır. Sıcaklığın şiddeti arttıkça bazı belirtiler görülmeden bitki doğrudan solar ve ölür.

Önlem: Sıcaklık hasarını azaltmak için daha gölge bir alana taşınmalı, ortam nemi ve sulama sıklığı artırılmalıdır.alert-success

Düşük sıcaklıklarda

Önce gelişim durur, soğuğun şiddetine göre çiçek ve yapraklarda solma başlar. Yaprak renkleri koyulaşıp matlaşır. Sulamalar da toprakta çamurlaşma olacağından yüksek rutubet nedeniyle kökler de çürüme başlar, hastalıklara karşı savunmasız kalır ve genel de bitki ölür.

Önlem: Bitki derhal sıcak alana taşınmalı ve sulama kesilmelidir. Toprak nemliyse köklere zarar vermeden yüzey toprağı havalandırılmalıdır. Solmuş yaprak ve çiçekler koparılarak uzaklaştırılmalıdır.alert-success
İç mekanlarda afrika menekşeleri için istenen sıcaklık değerlerine ulaşılsa da bölgesel farklar olabilir. Kışın fazla ışık alması için pencere kenarına yaklaştırılan menekşe perde ve cam arasında kalabilir. Bu durumda mikro klima oluşur. Yüksek sıcaklık ve kuru hava oluştuğu gibi, düşük sıcaklıkta oluşabilir. Bunun için kalorifer peteklerinden doğrudan etkilenmeyeceği şekilde ve pencere soğuğundan uzak konumlandırılmalıdır. Örnek bir uygulama da kısa perde ve petek üzerine yerleştirilen mermerle olumsuz koşullar tam tersine döndürülerek menekşe için gerekli tüm koşullar oluşturulmuş ve başarı sağlanabilmiştir. Kendi şartlarınızı değerlendirerek sizde uygun koşulları oluşturabilirsiniz.

Mermerle kapatılmış kalorifer peteğinin üzerindeki menekşeler

Menekşe cam önleri, kapı ağızları gibi sıcaklık değişimlerinin ani olduğu bölgelerden uzak tutulmalıdır.alert-warning

Nem

Menekşenin iç mekanlarda sağlıklı büyüyebilmesi için %60-70 lik bir neme ihtiyacı vardır. İstenen ortam nemi evlerde ne yazık ki çoğunlukla sağlanamaz. Akdeniz kıyılarımız da olsa kışın ısıtma sistemleri, yazın klima nem oranını düşürür. Özellikle iç anadolu, güney ve doğu anadolu bölgelerinde nem sıkıntısı daha çok hissedilir. Düşük nemde yapraklar kıvrılır, çiçekler dökülür ve yeni tomurcuklar oluşmaz. Afrika menekşesinin ihtiyaç duyduğu nem bir nebzede olsa bazı uygulamalar yapılarak sağlanabilir.

Nemi artırmak için ne yapabilirim?
  • Artık her beyaz eşya satan dükkanda bulunabilen buhar üfleyen sisleme cihazları kullanabilirsiniz.
  • Çakıl, perlit veya pomza dolu bir kaba su koyup menekşeleri üzerine yerleştirerek nem tepsisi oluşturabilirsiniz.
  • Bitkileri yakın konumlandırarak o bölgedeki nemi artırabilirsiniz. Yapılan araştırmalarda %15 e varan nem artışları kaydedilmiştir.
  • Mutfak, banyo vb. nemin yüksek olduğu alanlara taşıyabilirsiniz.
  • Hava sirkülasyonu fazla olan yerlerde yaprak yüzeyinden hızlı buharlaşma ile fazla su kaybı yaşanır. Bitkiyi hava akımından koruyarak nem kaybetmesini önleyebilirsiniz.

İpucu: Menekşe kökleri doğal yaşamda sürekli nemlidir. İpli sulama yöntemi kullanmak nem dengesi sağlamanın bilinen en iyi yoludur.alert-success 

Bazı yetiştiriciler nem artışı için menekşe yapraklarına spreyle su sıkılmasını tavsiye ediyor, şebeke suyuna göre değişmekle birlikte çok büyük ihtimalle menekşenizin yapraklarının lekelendiğine şahit olacaksınız. Bu nedenle kesinlikle spreyle su sıkılması tavsiye edilmez.alert-warning

Yüksek nem ve zayıf hava sirkülasyonu da sorun oluşturabilir. Mantari hastalıkların gelişimi hızlanır. Bitki hastalıklara açık olur. Yağışlı havalarda nem oranı yükselir bu tip durumlarda sulama yapılmamalı ortam zaman zaman havalandırılmalıdır.alert-warning

4 Yorumlar

  1. Güzel bilgiler Teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  2. En önemli makalelerden birini incelemişsiniz faydalanmanıza sevindim mesaj için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  3. Şu an İzmir çok sıcak ve menekşelerim soluyor :(

    YanıtlaSil
  4. Bu konu hakkında mutlaka herkes tohumdan üretime geçmeli ve renk renk menekşeler elde etmeli kendi hibriti olarak

    YanıtlaSil

Yorum Gönder