Afrika menekşesi ışık ihtiyacı

Afrika menekşesi bakımında çiçekler tüm yıl boyunca yapılan bakımlara karşılık alınan en güzel hediyedir. Işık bu hediyenin temel kaynağını oluşturur. Bitkilerin yaşamlarını sürdürebilmeleri için ışığa ihtiyaçları vardır. Işıktan aldıkları enerjiyle fotosentez yaparak dokularını yeniler, gelişim sağlar, çiçek üretirler. Afrika menekşesinin ihtiyacı olan enerjiyi alabilmesi için günlük en az 8-10 saat yeter yoğunlukta ışıklanması gerekir.


Afrika menekşesi perde arkası konumlama

Afrika menekşesi için doğru konumu seçmek önemli bir süreçtir. Bunun için ev yada ofisin konumu önemlidir. Bazen pencere önlerinde binalar, ağaçlar veya tepeler gibi çeşitli yapılar olabilir bu nedenle her ortam için farklı ışıklanma koşulları oluşur. Afrika menekşesi için doğru ışıklanma aydınlık ancak doğrudan güneş ışınlarının ulaşamadığı alanlardır. Güneydoğudan, güneybatıya doğru yüksek ışıklanma olan alanlarda menekşe kesinlikle doğrudan güneşe maruz bırakılmamalıdır. Bu alanlarda tül perde arkası ve pencereden biraz daha içeride bir konum seçilmelidir. Doğu ve batı pencereleri yakıcı güneş ışınlarını almadığı mevsimlerde bitkinin doğrudan güneş ışınlarını alacağı şekilde yerleştirilebilir. Özellikle doğu penceresi sabah erken saatlerde güneşi aldığı, diğer saatlerde ise aydınlık kalıp dik gelen ışınlardan korunduğu için çok idealdir.

Her ortam menekşe için yeterli ışık sağlamayabilir özellikle zemin katlar ve ofisler yeterli ışığı alamayabilir. Menekşe yeterli ışığı alamıyorsa bunun için üzülmenize gerek yok yapay ışıkla pencere önünden daha iyi büyüme imkanı sağlanabilir. Afrika menekşesinin yapay ışıkla yeterli büyümeyi sağlayabilmesi için günlük 12-16 saat civarı ışıklanması gerekmektedir. Günün kalan kısmında karanlıkta olması çiçeklenmeyi teşvik etmek için gerekli doğal sürecin bir parçasıdır. Zaman saatleri ile gerekli ayarlamayı yapmak çok kolaydır. 40 watt lık 2 adet gün ışığı floresan lamba sizin için ideal bir yetiştirme ortamı sağlayacaktır. Menekşeler floresan lambaların tam altına gelecek şekilde ve 30-40 cm yükseklik olacak şekilde konumlandırılmalıdır. Aşağıdaki resimde ticari olarak satılan örnek bir afrika menekşesi yetiştirme sistemini görebilirsiniz.

40 watt 4 adet doğal ışık floresan her katta 2 adet
Toplam yükseklik 120 cm kaynak

Menekşe için doğru yeri seçtiğimi anlamanın yolu var mı?

Bunun için pratik bir çözüm var menekşeyi yerleştirdiğiniz alana ışığın en yoğun geldiği zaman beyaz bir kağıt tutun. Elinizi ışığın geldiği yöne gelecek şekilde kağıdın 30cm üzerine tutun. Altta oluşan görüntü belirgin bir gölge ise doğru konum seçilmiştir. Koyu gölge aşırı ışıklanma, hafif gölge olması ise yetersiz ışıklanmaya işaret eder.

Afrika menekşesi ışık ihtiyacı

Işıklanma seviyelerini güneşli (1), yarı güneşli (2), aydınlık (3), yarı gölge (4), gölge (5) olarak 5 gruba ayırdığımızda menekşe için doğru ışıklanma yarı güneşli ve aydınlık konumudur. Yazları 3 numaralı konum, kışları 2 numaralı konum tercih edilmelidir.

Bu sorunun yanıtını bitkiyi gözlemleyerek de elde edebilirsiniz. Yüksek ışıklanma olursa yapraklarda kısalma, kahverengileşme, sararma ve çiçek merkezinde yaprakların sıklaştığını görebilirsiniz.

İç mekanda salonun ortası, duvar dipleri gibi zayıf ışık alan bölgeler de yeterli ışıklanma olmadığı için yaprak sapında aşırı uzama, yukarı büyüme ve yaprakta kırılganlıklar görülür. Asıl önemlisi menekşe çiçek açmaz.

Dikkat 1: Işıklanma ihtiyacı sağlanırken özellikle sıcak havalarda bitkinin pencere ve perde arasında kalıp yeterli ışık alırken yüksek sıcaklığa maruz kalması gibi bir durum yaşatılmamalıdır.alert-error 

Dikkat 2: Genelde pencere önlerinde kalorifer peteklerinin olduğu düşünülürse bu bölgede oluşabilecek yüksek sıcaklık ve kuraklığın menekşeleri olumsuz etkileyeceği unutulmamalıdır.alert-error 

1 Yorumlar

  1. Merhaba brnimde iki adet menekşem var fakat çiçek açmıyorlar. Koşullarını, ortamını iyi hazırladığımı düşünüyorum fakat çiçek açmak yerine bol bol yeni yaprak açıyor. Ne yapmalıyım ?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder