Afrika menekşesi üretimi

Afrika menekşesinin neden çok sevildiğini birçok kişi çiçeklerine bağlıyor. Bu bir nebze doğru olabilir belki hiç menekşe yetiştirmeyen kişiler dışarıdan böyle görebilirler. Ancak yetiştirme zevkini alanlarlar menekşe kardeşliğinin ne demek olduğunu çok iyi bilirler. Hibrit türler elde etmek için çabalamak, koleksiyon geliştirmek, sergilemek ve en güzeli paylaşma zevkini yaşamak ki bu menekşe kardeşliğinin temelini oluşturur tüm bu güzellikler sadece çiçeklere yüklenecek bir mutluluk değildir. Mutluluğun kaynağını anlamak için menekşe nasıl üretilir mutlaka öğrenmeniz gereken bir deneyimdir.


Menekşeler çeşitli yöntemlerle üretilebilirler. Tohumla, yaprak çeliğiyle, doku kültürüyle üretim gibi çeşitli yöntemler kullanılır. Tohumla üretim hibrit türler elde edileceği zaman kullanılacak bir yöntemdir burada ki konumuzun dışındadır. Çünkü tohumdan elde edilen bitkiler istenilen özellikleri taşımaz. Doku kültürü ve çelikle üretim örnek aldığımız bitkinin bire bir kopyası anlamına gelir. Dünyanın en büyük üretici seralarından, hobi amaçlı üreten üreticilere kadar en sık kullanılan yöntem yaprak çelikleriyle üretim şeklidir.

Yapraktan menekşe üretimi
Yapraktan menekşe üretimi iki yolla yapılır. Alınan yaprak çeliği suda köklendirilebilir veya doğrudan toprağa dikilebilir. Çelikleri suda köklendirerek toprağa aldığımızda adaptasyon süresi, oluşan köklerin çürümesi gibi olumsuzluklar nedeniyle biz doğrudan toprağa dikim yöntemini açıklayacağız.

Yapraktan menekşe üretimi

Çelik alma

Öncelikle sağlıklı bitkiler tercih ederek işe başlamalısınız. Çeliğin alınacağı bölge süreç için oldukça önemlidir. Bitkinin en dış yaprakları canlılığını yitirmiş yapraklardır, bitkinin merkezindeki yapraklar ise gelişimini henüz tamamlamamış yapraklardır. Bu nedenle alacağınız yaprak gelişimini tamamlamış, canlı renklere sahip genç yapraklardan olmalıdır. Bu yapraklar daha erken köklenirken daha fazla yavrularlar. Alınacak yaprak dipten yana bastırılarak kolayca kırılır.

Çelik alınacak genç ve olgun yapraklar

Dikime hazırlık

Yaprak sapı 3-4 cm uzunluğunda olacak şekilde, 45 derecelik açıyla kesilerek kısaltılır. Kesim için en uygun alet maket bıçağıdır.


45 derecelik açıyla kesilmiş yaprak çelikleri

Köklendirme Ortamı

Köklendirme ortamı için en iyi karışım perlitin torfla yarı yarıya karışımından hazırlanmış köklendirme ortamıdır. 6-7 cm derinliğinde küçük saksılar idealdir. Altı delikli plastik ayran ve su bardakları bu iş için kullanılabilir.

Çeliklerin dikimi

Hazırladığınız saksıya toprak karışımını doldurun, dikeceğiniz yere kalem veya benzeri bir alet yardımıyla bastırarak 20-25 mm derinlikte çukur açın. Yaprağı hafif yatırarak açtığınız deliğe koyun ve yanlardan toprakla kapatın. Dikimden sonra azar azar sulayarak toprağı nemlendirin. Sulamadan sonra güneşi doğrudan görmeyecek aydınlık, sıcak ve nemli bir alana yerleştirin. Mutfaklar genelde bu isteklere uygun alanlardır.

Menekşe çeliği yeni dikim

Bakım

Zaman zaman sulayarak, çamurlaştırmadan toprak nem dengesini koruyun. İlk iki üç hafta köklenme olana kadar gübreleme yapmayın, hafifçe yaprağa asılarak köklenmenin olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Köklenme gerçekleştikten sonra yaprak gelişimini teşvik etmek amacıyla azot değeri yüksek gübrelerle gübreleme yapın. Gübreleme dozu normal menekşe besleme dozunun üçte biri kadar olmalıdır.

Yavru menekşelerin ayrılması

Yavru yapraklar 6-8 cm olduğunda yeni saksıya taşıyabilirsiniz. Bazen tek köklenme olurken bazende çok sayıda köklenme olabilir. Saksısından çıkardığınızda farklı gövdelere sahip olduklarını görebilirsiniz. Kökleri temizleyerek her fideyi tek tek ayırın. Köksüz kaldı diye korkmayın yeniden köklenecekler. İçinden beğendiğiniz yavruyu seçerek asıl saksısına taşıyın ve normal menekşe diker gibi dikin. Yaprak çelikleri gibi yine doğrudan güneş görmeyecekleri, nemli, sıcak bir alana taşıyın. Yeni fideler için 7-8 cm derinlikte saksılar kullanabilirsiniz. Adaptasyon tamamlandıktan 1-2 hafta sonra normal ışık ortamına alarak bakımına devam edebilirsiniz.

Yorum gönder