Menekşe sulama

Bitki gelişimi, çiçek oluşumu ve hastalıklara karşı direnç için sulama afrika menekşesi bakımının en önemli bakım unsurudur. Eğer bir menekşe ölüyorsa bunun muhtemel nedeni hatalı sulamadır.

Menekşe sulama

Menekşeyi toprak üstünden mi, altından mı sulamalıyım?

Bu konuda bazı yetiştiriciler üstten yada alttan sulamanın fark etmediğini düşünüyorlar oysa üstten sulamanın bazı zararlı yönleri var. Öncelikle toprak üstünde tuz birikmesine neden oluyor. Tuz birikimi kök boğazı hastalıklarına davetiye çıkarıyor. Sürekli üstten sulamada toprak oturması yaşanıyor ve saksı harcı sıkışarak bitkiyi boğuyor. Bunların dışında belki en önemli zararı yapraklara su değme riski taşıyor ki görsel açıdan ve yaprak sağlığı için büyük önem taşıyor. Yapraklar da kalan damlacıklar beyaz lekeler ve parlak ışıkta yaprak delinmelerine neden olabiliyor. Tüm bu olumsuzluklar göz önüne alındığında tabandan sulamanın daha avantajlı olduğu ortaya çıkıyor.

Saksı tabanında fazla suyu atmak için mutlaka drenaj deliği bulunmalıdır.alert-info

Menekşe sulama da nasıl su kullanmalıyım?

Soğuk su zararı
Menekşe kökleri hassas bitkilerdir. Bu nedenle sulama suyu önem kazanır. Çok tuzlu, sert ve soğuk sular kesinlikle kullanılmamalıdır. Soğuk su yapraklarda sararmaya, tuzlu ve kireçli sular beslenme bozukluğuna, köklerde çürümeye neden olur. Bunun yanında ekstra arıtılmış sular, kar yağmur suyu, kaynak sular gibi yumuşak sular da menekşe sulamak için uygun sular değildir. Menekşeler hafif tuzlu sulardan hoşlanırlar sanıyorum en güzel yanlarından biri de bu özellikleridir. Hemen hemen tüm şehir şebeke suları afrika menekşesi sulamak için ideal sulardır. Şayet gübreleme yapılıyorsa o zaman kaynak suyu gibi daha az tuz içeriği olan sular öncelikli olarak tercih edilmelidir.

Önemli: Oda sıcaklığında klorsuz su kullanın.alert-warning
  • Menekşe için ideal sulama suyu tuz değeri ( ec 1 ) ms/cm = 700 ppm
  • Kar yağmur suyu tuz değeri (ec 0,1)
  • Kaynak suları tuz değeri (ec 0,25)
  • Şebeke suları tuz değeri (ec 0,6)

Şebeke suyunu nasıl kullanmalıyım?

Şebeke suyu klor içerir yüksek klor yaprak gelişimini olumsuz etkilerken çiçek oluşumunu azaltır. Bunun için şebeke suyu alındıktan sonra ağzı geniş kapta 1 gün bekletilerek klorun uçması sağlanır.

Sulama zamanını nasıl anlarım ve ne zaman yapmalıyım?

Afrika menekşesi doğal ortamı gereği toprağının sürekli nemli olmasını ister. Nemden kasıt sulu bir ortam değildir daha çok sıkılmış sünger nemi gibi olmalıdır. Eğer ortam fazla sulu olursa menekşe kökleri çürüyecek ve susuz kalmış gibi solacaktır. Bu nedenle kuraklıkla-fazla su arasında dengeli bir nem oranında tutmak önem arz eder. Bitkinin su isteği yaz kış farklılık gösterir, yazın sık ve bol sulama ihtiyacı varken kışın daha az ve seyrek sulanması gerekir. Genel olarak kabul görmüş uygulama toprak yüzeyi kurumuşsa sulama zamanı gelmiş demektir. İki sulama arasında toprak yüzeyinin kuruması çiçeklenmeyi teşvik etmek için önemli bir uygulamadır. En uygun sulama zamanı sabah saatleridir, kapalı havalar ve geceleri yapılan sulamalar mantari hastalık riski taşır.

Sulamayı nasıl yapmalıyım?

Klasik sulama yapıyorsanız saksı altlığını suyla doldurun eksildikçe ilave edin. 10 dakika kadar suyu çekmesini bekleyin altlıkta su kaldıysa boşaltın. Zamanla su ihtiyacını tahmin etmeye başlayacaksınız o zaman doğrudan ihtiyacı olan su miktarını vererek sulama yapabilirsiniz.

Sulama bitki büyüklüğü, saksı harcı, saksı ve ortama göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle sulama alışkanlığınızı bitki, ortam ve kendiniz arasın da dengeye getirmelisiniz. Bakımı tam manasıyla öğrenene kadar zaman zaman toprak nemini kontrol etmeniz büyük avantaj sağlayacaktır.

Sulama için otomatik sulama sistemleri mi kullanmalıyım, yoksa klasik sulamayı mı tercih etmeliyim?

Menekşeler dengeli bir nem ihtiyacı duyarlar bunu sağlamak için otomatik sulamalı saksılar, iple sulama, hydroponic sistemler gibi çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu sistemler insan faktörünü en aza indirip nem dengesini korumayı amaç edinmişlerdir. Otomatik sulamalı saksılar sulamayı unutanlar için çok avantajlıdır, hatta pek çok profesyonel yetiştirici ipli sulama sistemini tercih etmektedir. Dekoratif özellikleri, fazla alan kaplamaları ve fiyatı dezavantajlarıdır. Klasik sulama menekşeyle yakından ilgilenmek isteyenlerin ve özellikle dekoratif özelliğe önem verenlerin tercih ettiği bir yöntemdir.

Yorum gönder