Afrika menekşesi böcek hastaliklari
Afrika menekşesinde yaprakta ve toprakta olmak üzere birkaç farklı unlu bit türü hastalık yapar. Yaklaşık 2-3 mm boyutlarında pirinç tanesini andıran görüntüsüyle gri beyaz renkli bu böcek genç yaprakların öz suyunu ve taze kökleri yiyerek beslenir. Tedavi edilmezse sonuç ölümcüldür.Yaprak unlu bitleri - pamuklu bit (leaf Mealybugs)
![]() |
Yaprak unlu biti |
Tedavi
Böceklerin diğer bitkilere taşınma riski bulunduğundan bitki hemen başka bir alana taşındıktan sonra tedaviye başlanır. Unlu bitler erken teşhis edilirlerse tedavisi kolay yapılabilir. Eczanelerden temin edilebilecek %70 lik izopropil alkole ucu pamuklu kulak çöpleri batırılarak böceklerin üzerine sürülür. Daha sonra bitki ılık suyla yıkanarak temizlenir. Yıkama işleminde suyun köklerden tamamen süzülmesine dikkat edilir. Bu işlem günlük uygulanarak yumurtadan çıkanlarda temizlenmek suretiyle bitki kurtarılır. İleri safhalarda işler zorlaşır. Mumsu tabakalı evini yaptığında doğal ilaçlar zor etki eder. Malathion etken maddeli bir böcek öldürücü gibi uygun bir insectisit,le ilaçlanır. İlaçlama ılık suyla yapılarak 4-5 günde bir tekrarlanır. (Malathion 50 için tavsiye edilen dozaj 2 litre suya 1 çay kaşığı şeklindedir.)
Kök unlu bitleri - pamuklu bit (Root Mealybugs)
![]() |
Toprak unlu biti |
Tedavi
Böceklerin diğer bitkilere taşınma riski bulunduğundan bitki hemen başka bir alana taşındıktan sonra tedaviye başlanır. Geleneksel tedavisi kimyasal yolla yapılır. Malathion etken maddeli bir böcek öldürücü gibi uygun bir insectisit,le ilaçlanır. İlaçlama ılık suyla yapılarak belirli periyotlarla tekrarlanır. (Malathion 50 için tavsiye edilen dozaj 2 litre suya 1 çay kaşığı şeklindedir.)
Tedavide kullanılan diğer kimyasal ilaçların etken maddeleri: Marathon, Merit, Diazinon
Siklamen akarı - örümceği (Cyclamen Mites)
![]() |
Siklamen akarı zararı |
![]() |
Siklamen akarı |
Akar örümceğimsi canlılara verilen genel bir addır. 50 bin kadar türü tespit edilmiş olan bu canlının afrika menekşesinde zararlı olan türü (Steneotarsonemus pallidus) 8 bacaklı, gözle görülemeyecek (0,2 mm) büyüklükte, beyaz, sarı, kahverengi renklerindedir. Menekşenin öz suyunu emerek beslenen siklamen akarı bitkinin her organında görülebilir. Diğer akarlar gibi nemli ve karanlık alanları sevdikleri için özellikle menekşenin taç bölgesinde ve yaprak kıvrımlarında yoğunlaşırlar. Yüksek nem (%80-90), düşük ışık yoğunluğunda çabuk çoğaldıkları için hızla bitkiyi sarıp öldürebilirler. Büyüteç yardımıyla yoğun bulundukları alanlar kontrol edilerek tespit edilebilirler.
Sikalmen akarı bitkinin özsuyunu emerek bitkiyi cansız bırakır. Yaprak uçlarında kıvrılma, yaprakta deforme, kahverengi benekler ve çatlamalar görülür. Bitkinin yeni gelen yaprakları büyümez ve merkeze sıkışır. Tomurcuklar açmaz, çiçeklenme olmaz. Hastalığın ileri safhalarında diğer hastalıklardan ayırt edici olarak yaprak tüğleri fazla büyüme gösterir ve keçeleşir.
Tedavi
Öncelikle yayılıcı bir zararlı olduğu için hastalığın görüldüğü bitkiler derhal başka bir odaya alınmalı, tedavi süresince bitkilere dokunduktan sonra eller mutlaka dezenfekte edilmeli diğer bitkilere taşınma olasılığı ortadan kaldırılmalıdır. Kimyasal yolla mücadelesi dicofol etken maddeli ilaç kullanılarak yapılmaktadır. İlaç spreylenirken bitki tacına ve yaprak altlarına spreyin ulaşmasına özen gösterilmelidir. İlaçlama tedavinin 4. gününde tekrarlanmak üzere 3 kerede yapılır.
Alternatif mücadele olarak organik böcek öldürücü ve kaçırıcı olan neem spreyleme kullanılabilir. Özellikle zararlının yoğunlaştığı alanlara püskürtülerek başarı şansı artırılır. Neem kalıntı bırakmayan doğal bir böcekle mücadele ilacıdır.
Örümcek akarı - kırmızı örümcek akarı (Spider Mites)
![]() |
Kırmızı örümcek |
Genellikle kırmızı örümcek olarak adlandırılmasına karşın yeşil, sarı, kahverengi ve siyah renklerde de olabilir. Gözle görülemeyecek kadar küçük (0,2 mm) bu zararlılar siklamen akarlarının tersine yüksek sıcaklık, düşük nem seviyelerinde daha aktiftirler. Büyüteç kullanılarak rahatlıkla tespit edilebilirler. Genelde yaprakların altından bitki öz suyunu emerek yaşarlar. İleri safhalarında yaprak altlarında gri renkli pamuklanmalar, yaprak üstlerinde sarı-kahverengi benekler görülür. Yapraklarda şekil bozuklukları, sararma ve içe doğru kıvrılma olur.
Tedavi
Öncelikle yayılıcı bir zararlı olduğu için hastalığın görüldüğü bitkiler derhal başka bir odaya alınmalı, tedavi süresince bitkilere dokunduktan sonra eller mutlaka dezenfekte edilmeli diğer bitkilere taşınma olasılığı ortadan kaldırılmalıdır. Kimyasal yolla mücadelesi dicofol etken maddeli ilaç kullanılarak yapılmaktadır. İlaç spreylenirken bitki tacına ve yaprak altlarına spreyin ulaşmasına özen gösterilmelidir. İlaçlama tedavinin 4. gününde tekrarlanmak üzere 3 kerede yapılır.
Alternatif mücadele olarak organik böcek öldürücü ve kaçırıcı olan neem spreyleme kullanılabilir. Özellikle zararlının yoğunlaştığı alanlara püskürtülerek başarı şansı artırılır. Neem kalıntı bırakmayan doğal bir böcekle mücadele ilacıdır.
Trips (Thrips)
![]() |
Çiçekteki Thrips zararı |
Tedavi
Kesin çözüm için çiçekler ve tomurcuklar uzaklaştırılarak işe başlanır. Çiçekler alınmadan da tedavi yapılabilir ancak çiçeklerin içine saklanıp ilaçlardan korunma ihtimali vardır. Kimyasal yolla tedavisinde malathion veya orthene etken maddeli ilaçlar yeşil aksama haftada iki kez olmak üzere 2 hafta tekrarlanarak uygulanır.
Organik yolla tedavide neem doğrudan yapraklara sıkılarak mücadele yapılır. Haftada 2 kez olmak üzere 2 hafta tekrarlanır. Neem kalıntı bırakmayan doğal bir böcekle mücadele ilacıdır.
Afitler (Yaprak bitleri) (Aphids)
![]() |
Yaprak biti |
Tedavi
Zararlının görüldüğü tüm bitkiler izole edilir. Hafif böcek istilasında pamuk uçlu kulak çöpü %70 lik izopropil alkole batırılarak böceklerin üzerine sürülerek mücadele yapılır. Yaprak üzerindeki isli mantarlı bölge alkolle temizlendikten sonra bitki baş aşağı çevrilerek ılık suyla yıkanır.
İstila ağırsa kimyasal yolla mücadele yapılır. Malathion etken maddeli bir ilaç ılık suyla karıştırılarak doğrudan bitkiye püskürtülür.
Organik yolla tedavide neem doğrudan yapraklara sıkılarak mücadele yapılır. Zararlının yoğun olarak yaşadığı yaprak altlarına püskürtme yapmaya özen gösterilir. Neem kalıntı bırakmayan doğal bir böcekle mücadele ilacıdır.
Böceklerden korunma yolları/link/button/#0000FF
Yaprak unlu bitleri icin yapilabilecek baska bir uygulama var midir? Yani ewde hazirlanabilecek organik bir ilac.
YanıtlaSilAz sayıda böceği elle temizleyerek kontrol altına alabilirsiniz ekolojiye en uygun yol bu olabilir.
YanıtlaSilmenekşelerimin yapraklarında beyazlama var evde yapabilecem bir şey varmı yardım lütfen
YanıtlaSilsn. Kenan Mert beyazlanmanın tarifini yapmanız gerekiyor. Örn. yaprak ucunda, üzerinde tozlar var, şu zamanda çıktı yayılıyor, çiçekli vb. Fotoğraf yollarsanız tespit daha kolay olur.
YanıtlaSilmenekşelrede govde -yaprak altı- ve dalıle govde bırleştıgı yerde beyazım sıvı yumuşak yapışkan beyaz rengte bıroluşum var benım bıtkılerıme ne uygulayabılırım önerınız ne olabılır.
YanıtlaSilsn. Hasan Hararlı bunun sebebi su kalitesi, sulama yöntemi ve su miktarı ile alakalı olabilir. Sulamayı alttan ve düzenli yapmak sorunu yönetmede etkili bir yol. Eğer su kaynağı fazla tuzluysa bitkide zamanla tuz birikimi yaşanabilir buda bazı yapraklardan vazgeçmeye yani kahverengileşip çürümeye neden olabilir. Sulama zamanı, miktarı, saksı boyu toprak seçimi menekşe yetiştirmede bir bütün olarak ilerliyor. Sitemizdeki rehberi takip ederseniz ve eksiksiz yapmaya gayret ederseniz zamanla kendi üretim yollarınızı geliştirerek daha sağlıklı menekşeler yetiştirebilirsiniz.
YanıtlaSilMerhaba trips dediğiniz böcekten var cicegimin yaprakların da bende sizin dediğiniz gibi çiçek yapraklrimi koparttip attım ama tomurcukta olanlarda vardı onları da kopartcam mı
YanıtlaSilMerhaba, trips tomurcuğun içine girecek açıklık bulduğunda siz göremeseniz dahi içinde oluyor. Tomurcuk kurumaları girdiğine işaret eder. Ne yazık ki tüm tomurcuklar ve çiçekleri temizlemeniz gerekiyor. Üzülmeyin çiçek açmadığı için enerjisi saklı duruyor kısa sürede yine çiçeklenebiliyor.
SilMerhaba benim menekşelerim de gripsin oldu ziraatçi goldplan diye bir ilaç verdi işe yarar mı ?
YanıtlaSilgripsin nedir?
YanıtlaSilBenim menekşemde siyah ucan bitler var ne yapmalıyım bunun için
YanıtlaSilYorum Gönder