İpli sulama sisteminde afrika menekşesi

Afrika menekşesi hastalıkları

Genelde bakım koşulları hastalık riskini artırırken bazen hiç elimizde olmayan şartlardan hastalıklarla karşılaşabiliriz. Hastalıkla karşılaştığımız da çözüm için yapmamız gereken öncelikle hastalığı doğru teşhis etmektir. Bakım koşulları, dışarıdan hastalık gelme olasılığı, son zamanlarda yapılan değişik bakım uygulamaları ve bitkide gözlenen değişimler ne zaman ne şekilde ilerlediği konuları bütünüyle düşünülerek teşhis konulmalıdır. Menekşe hemen hemen tüm rahatsızlıklarını yaprağıyla gösteren bir bitkidir. Bu nedenle teşhis için yaprakların gözlenmesi büyük önem taşır. Hastalık tanımlama ve tedavi sürecinde neler yapmanız gerektiğini yaygın menekşe hastalıklarını inceleyerek yapabilirsiniz.

Menekşeler de karşılaşılan sorunları üç ana başlıkta toplayabiliriz.

1- Bakım problemleri
Aşırı sulama, susuz kalma, yüksek ve düşük sıcaklık, ışık şiddeti, gübreleme gibi çeşitli kültürel bakım koşullarına bağlı sorunlardır. Tam olarak hastalık değildir, kısa vade de bitkiyi öldürmez ancak hastalıklara karşı bitkiyi korumasız bırakır. Bazen yıllarca sadece sorun olarak kalır.

2- Bakteriyel ve mantari hastalıklar
Bakım koşulları kaynaklı olabileceği gibi, hava yolu, temas veya taşınma ile ortaya çıkabilen tedavi edilmezse bitkiyi öldürebilecek tehlikeli hastalıklardır.

3- Böcek saldırıları
Bit, örümcek, afit, thrips vb... canlıların bitkiyle beslenmesi sonucu ortaya çıkan hastalıklardır. Saldırı şiddetlendikçe sonuç ölümcül olacaktır.

Hastalık görüldüğünde ilk yapmanız gereken hastalıklı bitkileri karantinaya alıp diğer bitkilere bulaşma riskini ortadan kaldırmaktır. Teşhisin doğru yapılması hastalığın kontrolünü ve tedavi sürecini hızlandıracaktır. Teşhis için ilgili başlıklarda; yaygın menekşe hastalıkları, belirtileri, tedavi ve önleme konuları aktarılmış hastalığa uygun ilaç tavsiyelerinde bulunulmuştur.alert-warning
Ayrıntılı açıklamalara aşağıdaki ilgili butona tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bakım problemleri/link/button/#0000FF
Bakteri ve mantar hastalıkları/link/button/#0000FF
Böcek saldırıları/link/button/#0000FF

13 Yorumlar

  1. üç tane menekşem var üçününde dıştaki büyük yaprakları sarardı. Fakat içteki yapraklar yemyeşil ve sürekli yeni yaprak veriyor. Yeni .içek de açıyor. Dış yapraklardaki sararmanın sebebi ne olabilir. Önlem için ne yapabilirim Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Yaşlı yapraklarda sararma çok normal. O yaprakları temizlemeyebilirsiniz sağa sola oynatırsanız özellikle ters açıyla kolayca yaprakları sapından kırılır. Çiçeklenme için teşvik edici olabilir. Bitki artıkları temizliği hastalık riskini düşürür.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, menekşem 4-5 aydır çiçek açmıyor ve büyümüyor. Yapraklarında sarı lekeler oluştu. Sanırım güneş yanığı. Dıştaki sarı yapraklarını temizledim ve npk gübreli toprakla değiştirdim. Şu an ışığına ve sulamasına çok dikkat ediyorum fakat bir değişiklik olmadı:( Ne yapmalıyım? Bilgi verir misiniz?

    YanıtlaSil
  4. Merhaba sn. Sergül Ürgenç büyümeme nedeni pek çok parametreye bağlı sitemizde açıklanan menekşe bakımı saksı-toprak-iklim ve kültürel bakımların komple bir bütünlük içerisinde ele alınmasıyla aktarılıyor. Eğer sitemiz anlatımına bağlı kalarak bir ortam kurduysanız nedenleri bulmak ve çözmek çok kolay olur çünkü prosedür çok uzun yıllardır dünyanın her bölgesinde deneniyor ve bilgi birikimi tespit için yeterli. Farklı bir sistem kurduysanız toprak-saksı-iklim-sulama vb. bilgileri ve bir kaç fotoğrafla bilgileri desteklerseniz sorunu anlayabiliriz. Sistemde sorun yok diyorsanız menekşe toprağa adapte olana kadar belli bir süre geçecek en az 20 gün sürer önce kök verir, sonra yaprak gelişimi, sonra çiçekler gelir.

    YanıtlaSil
  5. Birde şu linkteki soğuk su zararını kontrol edin sizin menekşelerin yapraklarındaki sararmaya benziyor mu? http://www.meneksebakimi.com/2013/03/menekse-bakimi-sorunlari.html

    YanıtlaSil
  6. Benim beş çeşit meneksem var mor menekşem baska birinden veldi kaz boynu olmuş Bende kenarlarındaki yapraklarını aldım toprağını ve saksısını degistirdim 10 gun oldu şimdi taze cikan yapraklar bereli ve yanık gibi çıkıyor neden acaba bana yardımcı olurmusun sıkıntımız ne olabilir

    YanıtlaSil
  7. Merhaba sn. Meral Bahadır. Kaz boynundan yenileme de biraz sıkıntı olabiliyor. Eğer tüm kökü temizlemeden saksı yenilemesi yaparsanız saksı yüksekliği artıyor yükseklik artınca tabanda çürüme olabiliyor yok kökleri tümden temizleyip saksılayım derseniz bu sefer ilk 1 ay köklenme ve toparlanma sıkıntısı yapraklarda deformasyon oluyor. Bunun için yeni bulduğum yöntem şöyle kaz boynu olduktan sonra boyun kısmını iyi su tutan toprakla besleyip boyundan kök çıkışını sağlayarak yeniden saksılama. Bu yöntemde değişimden yaklaşık 3-4 hafta önce harekete geçmeniz gerekiyor ve boyun kısmına arada su püskürtüp o bölgenin nemli kalmasını ve kök çıkarmasını teşvik etmelisiniz. Böylece değişimde tüm eski kök ve toprağı alma şansınız oluyor aynı zamanda hiçbir adaptasyon sorunu yaşamadan menekşenizi gençleştirmiş oluyorsunuz. Eğer sorun devam ederse fotoğraf yollarsanız farklı bir neden olup olmadığını anlamaya çalışırız.

    YanıtlaSil
  8. merhaba menekşelerimin bir kaçı sürekli ortadan üstüste yaprak çıkartıyor. yeni açan tomurcuklarda açıp hemen soluyor. bir ay kadar önce yeni menekşe almıştım acaba onlardan hastalık (mite denilen) mı gelmiştir? (bir süredir vitamin vermemiştim. Vitamin eksikliği yada havasızlıktan da kaynaklı olabilir mi? Eğer mite denilen hastalığa kapılmışlarsa ne yapmam gerekir? Menekşelerimi çok seviyorum nazar değdi sanırım :( yardımcı olursanız çok sevinirim. iyi günler...

    YanıtlaSil
  9. menekşemin dış yapraklarında yumuşamalar oluyor sebebi ne olabilir acaba ve nasıl bir çözüm bulabilirim...

    YanıtlaSil
  10. İyi günler, menekşelerimin üst kısmındaki toprakta sararmalar var topak topak ve sarı rengideler.geçen yıl da böyle olmuştu toprağını değiştirdim acaba değiştirdiğim toprakdan dolayı mı hala bu durum devam ediyor yoksa yanlış bir bakım mı yapıyorum?

    YanıtlaSil
  11. Genelde üstten sulamalarda görülen bir durum. Suyun tuz oranı yüksek se tuz yukarıda birikebilir menekşe için önerilen sulama yöntemi tabandan sulamadır kaldı ki tabandan sulamada dahi görülebilir. Su kaynağınız önemli arıtılmış sular, kaynak suları tuz değeri daha düşük sulardır ulaşım imkanı varsa bu tür suları tercih edebilirsiniz.

    YanıtlaSil
  12. Gökay bey benim meneksemin yaprakları burusuyor ve üç kisimlari geriye yapıyor ayrıca yaprakların üst kısmı tuylenmis gibi budayip yeniden köklendirmeyi denedim ama yeni çıkan yapraklarda da aynı problem devam ediyor...?

    YanıtlaSil
  13. Menekşemin orta yaprakları kararıyor ve küçük büyümüyor çiçek de acmiyor

    YanıtlaSil

Yorum Gönder