Mantari ve bakteriyel hastalıklar

Yumuşak çürüklük hastalığı (Bacterial blight - Erwinia chrysanthemi)

Bakteriyel bir hastalık olan yumuşak çürüklük açık yaralardan, böcekler, elle bulaştırma gibi yollarla bitkiye yerleşir. Hastalık bulaştıktan sonra bitki büyümesi durur, yapraklarda sulu yumuşak dokular ve kahverengi lekeler oluşur. Hastalık tedavi edilmezse sonuç ölümcüldür.

Tedavi: Yumuşak çürüklük hastalığı görüldükten sonra bitki hemen izole edilmeli diğer bitkilere hastalığın geçmesi önlenmelidir. Ülkemizde yapılan bir araştırmada begonya, sıklamen, , atatürk çiçeği, kalanchoe, sardunya, afrika menekşesi, krizantem, karanfil, difenbahya ve agloanema gibi salon çiçeklerini hastalandırdığı tespit edilmiştir. İzole işleminden sonra yaprağın hastalıklı kısmı keskin bir bıçak yardımıyla kesilip çıkarılmalı toprakta kalan bitki parçacıkları temizlenmelidir. Bıçak her kullanımda %10'luk çamaşır suyu çözeltisine batırılmalı sağlam bölgelere hastalığın taşınması önlenmelidir. Hastalık özellikle sıcak ve nemli alanlar da daha hızlı yayılmaktadır bu nedenle sıcaklığın ve nemin düşürülmesi hastalığın seyrini yavaşlatacaktır.

Önleme: Bakteri tropik ve subtropik kökenli olduğu için sıcaklıkla yakından alakalıdır. Menekşe için ani sıcaklık değişimlerinden kaçının. Bitkiyi düzenli olarak sulama ve özellikle sıcak havalarda sabah sulamaları, oda sıcaklığında su kullanmak hastalığı önleyici etki yapmaktadır. Sulamadan sonra saksı altlığında su bırakmamaya özen gösterin.

Nem oranını düşürmek için ne yapabilirim

  • Bitki minik sera, fanus, terraryum vb... bir ortamdaysa hava kapaklarını açın.
  • Kışın kalorifer peteklerinin yakın olduğu bölgeler de nem oranı düşüktür buralara taşıyın.
  • Nem tepsisi varsa kaldırın.
  • Toprak üstünün kurumasına azami ölçüde izin verin.
  • Bitkiler arası mesafeyi açın. (Bitkilerin yakın konumlandırılması ile %15-25 lere varan nem artışı sağlandığı tespit edilmiştir.)
  • Mutfak, banyo ve lavabo yakınlarında nem oranı yüksektir bitkiyi daha az nemin olduğu odalara taşıyın.
Not: Hastalıklı bitkiden çelik alıp çoğaltmayın.alert-warning

Botrytis Blight (Botrytis cinerea) Yaprak çiçek yanıklığı

Botrytis cinerea adlı mantarın sebep olduğu bir hastalıktır. Mantar öncelikle yaprak sapı ve yaprak altında su bulanmış gibi bir görünüm oluşturur. Daha sonra oluşan bu lezyonlar genişleyerek koyu kahverengi veya mat grimsi bir hal alır. Hastalıklı bölgeler gri küfle kaplanır. Bitki solgunlaşır. Çiçeklerin üzerinde gri siyaha çalan noktalar oluşur. Yüksek nem, düşük ışık yoğunluğu ve yetersiz hava sirkülasyonu hastalığın yayılmasına ve şiddetlenmesine yardımcı olur. Çabuk müdahale edilmezse sonuç ölümcül olacaktır.

Tedavi: Hastalıklı bitki diğer bitkilerden ayrıldıktan sonra hastalıklı yaprak ve çiçekler kesilerek uzaklaştırılır. Ortam hava sirkülasyonu artırılarak nem oranı düşürülür. Captan, benomyl, mancozeb veya chlorothalonil gibi uygun bir mantar ilacıyla tedavi yapılır.

Önleme: Toprak üzerine düşen bitki parçalarını solmuş yaprak ve çiçekleri temizleyin. Bitkiler arası mesafeyi hava sirkülasyonu olacak şekilde ayarlayın. Sık yapraklı afrika menekşelerin de hava sirkülasyonu daha önemlidir buna dikkat edin. Daha önceden kullandığınız saksı ve aletleri %10 luk çamaşır suyu çözeltisinde dezenfekte ettikten sonra kullanın. Hastalık tekrarlanırsa bazı yetiştiricilerin başarı elde ettiği küçük kaplara toz kükürt koyarak bitkiler arasına yerleştirme yöntemini uygulayın.

Dikkat: İlaçlamanın ziraat mühendislerine danışılarak yapılması ve ilaç üzerinde yazan uygulama kurallarına uyulması asıl olandır. Etken maddeler farklı firmalar için farklı saflıkta olabilir bu nedenle dozaj için prospektüs her ilaç için kontrol edilmelidir. Burada verilen tedavi; tavsiye niteliğindedir.alert-warning

Külleme ( Kurşuni küf - Powdery Mildew )

Külleme hastalığı

Mantari bir hastalıktır. İlk belirtiler genellikle yaprak yüzeyinde görülür. Yaprak, yaprak sapı ve çiçek üzerini beyaz-gri renkli bir toz şeklinde kaplar. Ani sıcaklık değişimlerinde, yüksek nem ve yetersiz hava sürkilasyonun da ortaya çıkar. Bu koşullar bahar aylarında oluştuğundan hastalık riski bahar aylarında artar. Müdahale edilmezse hastalık ilerleyecek hastalıklı bölgeler kahverengileşip yayılacak ve bitkinin ölmesine neden olacaktır.

Tedavi: Öncelikle enfeksiyonlu bitkileri izole edin. Hastalıklı yaprak ve çiçekleri temizleyin. Nem oranını düşürün. Sıcaklık farklarını mümkün olduğunca azaltıp tedavide çok önemli olan hava sirkülasyonunu artırın. Hastalık şiddeti artarsa Benomyl, Captan, thiophanate methyl, Physan, Phyton 27 vb... uygun bir mantar ilacıyla ilaçlayın.

Önleme: Bitkiler arası mesafeyi hava sirkülasyonunu engellemeyecek şekilde ayarlayın. Hava nemi arttıkça sirkülasyona önem verin. Bahar aylarında riskin artması durumunda küçük kaplara toz sülfür koyarak bitkiler arasına yerleştirin.

Dikkat: İlaçlamanın ziraat mühendislerine danışılarak yapılması ve ilaç üzerinde yazan uygulama kurallarına uyulması asıl olandır. Etken maddeler farklı firmalar için farklı saflıkta olabilir bu nedenle dozaj için prospektüs her ilaç için kontrol edilmelidir. Burada verilen tedavi; tavsiye niteliğindedir.alert-warning

Kök ve kök boğazı çürüklüğü (root - crown rots)

Phytophthora, Pythium mantarlarının neden olduğu kök ve kök boğazı çürümeleri menekşeler için ciddi sorun teşkil eder. Steril toprak kullanmamak, toprağın çok ıslak kalması, ağır topraklar, zamansız sulama ve derin saksılar bu mantarların yayılmasını teşvik eder. Hastalık ortaya çıktığında hemen müdahale edilmelidir. Müdahale edilmezse hızlı bir çöküş yaşamak ve bitkiyi kaybetmek yüksek olasılıktır. Her iki mantar da ilaçlar ile kontrol altına alınabilirler.

Phytophthora: Kök ve kök boğazında görülmesine rağmen özellikle kök boğazında daha sık rastlanır. Bitki solgunlaşır hastalıklı bölge yumuşak jöle kıvamındadır ve kahverengi - siyah renk alır. Yapraklar sulu jöleli gibi cıvıklaşır ve kahve-siyah renk dönüşümü olur.

Pythium: Yapraklar sağlam kalabilsede genelde kök ve kök boğazı çürür. Çürümenin etkisiyle yapraklar düşer. Kök boğazı gri renk alır.

Tedavi: Bu iki mantarın neden olduğu hastalıklar genelde ölümle sonuçlanır. En iyi tedavi bitkileri ve toprağı yok edip saksıyı dezenfekte etmektir. Eğer çok değerli bir koleksiyonun parçasıysa o zaman bazı ciddi önlemler alınarak hastalığın tedavisi yolu seçilebilir. Öncelikle işe hastalıklı bitkiler izole edilerek başlanır. Daha sonra hastalıklı bölgeler keskin bir bıçakla kesilerek uzaklaştırılır. Bitki saksısından çıkarılır toprak silkelenerek temizlenir ve ölü kökler tamamen budanır. Enfeksiyonun yayılmasını engellemek için toz kükürt serpilir. Kökler gelene kadar daha küçük bir saksı tercih edilir. Yeni saksı harcı daha hafif ve havadar olmalıdır. Harçda Sphagnum moss tercih edilebilir yüksek fiziksel özellikler yanında hastalıklara karşı doğal koruyucu özelliği vardır. Saksı harcı benomyl, etridiazole, etridiazole + thiophanate methyl, veya mefenoxam gibi uygun bir mantar ilacıyla ilaçlanır.

Önleme: Bu hastalıklar çok hızlı çöküş yapar ve her durumda bitki kaybıyla sonuçlanabilir. Hastalığın en iyi mücadelesi ortaya çıkmamasını sağlamaktır. Her iki mantar genelde toprak sağlığının iyi olmadığı ortamlarda ortaya çıkar. Derin saksılarda taban toprağı yeterince havalanmaz burada bitki kökleri olmadığı için ihtiyaç fazlası su sürekli kalır hava girişine müsaade etmez ve çürümeler başlar. O nedenle uygun saksı boyutu seçmek çok önemlidir. Saksı harcının ağır ve gözeneksiz olması, saksı altlığında su bırakmak durumu iyice kötüleştirir. Uzun süre susuz bırakıp sulamakta bitkiyi hassaslaştırır. Uygun sulama yöntemi seçmek, doğru bakım koşullarına uymak birçok mantari hastalığın önüne geçecektir.

Dikkat: İlaçlamanın ziraat mühendislerine danışılarak yapılması ve ilaç üzerinde yazan uygulama kurallarına uyulması asıl olandır. Etken maddeler farklı firmalar için farklı saflıkta olabilir bu nedenle dozaj için prospektüs her ilaç için kontrol edilmelidir. Burada verilen tedavi; tavsiye niteliğindedir.alert-warning

Uyarı: İlaçlar zehirlidir. İçeriklerini okuduktan sonra uygulama yapın. Çocukların ve hayvanların ulaşamayacağı yerlerde orjinal kutuları ile saklayın. İlaçları güvenli şekilde imha edin. Göl, akarsu veya yemlere bulaştırmayın.alert-warning

Hastalıklardan korunma/button/#8b008b

2 Yorumlar

Yorum Gönder