Menekşe bakım sorunları

Gübre zararı

Gübreleme yaparken çok gübre vereyim çabuk gelişsin gibi bir düşünce, dozajı tam bilemediğimiz için bitkinin alabileceği gübre miktarından fazla gübreyle gübrelenmesinden veya toprakta zamanla tuzların birikmesi sonucu ortaya çıkan bir sorundur. Toprak üzerinde, saksı altlığında ve saksı çeperinde beyaz, sarı, turuncu renk geçişleri ile karakterize minik kristaller tuzlanmanın belirtilerinden biridir. Bitkideki belirtileri ise olgun yaprakların uç kısımlarında kahverengileşme, koyu yeşil renk değişikliği, bitkinin saksıya ve toprak yüzeyine değen kısımlarında çürümeler görülebilir. Tuzlanmanın aşırı boyutlara ulaşması durumunda bitki kaybedilir.

Sorun giderme
Tuzlanma olmuşsa ılık bir suyla toprak üstünden bol su kullanarak yıkama yapılır. Tüm su süzülene kadar bekleyip, gübre dozajını ve su kalitesini gözden geçirin. Elde olmayan sebeplerle tuzlanma tekrarlıyorsa 2-3 ayda bir yıkama yaparak fazla tuzu giderebilirsiniz.

Güneş yanığı

Menekşeler aydınlık alanları sever ancak doğrudan gelen güneş ışınlarından hoşlanmazlar. Güneş ışınları fazla geldiğinde yaprak ve çiçeklerde sarı-kahverengi lekeler oluşur. Güneş yanığı olan yerlerdeki hasar kalıcıdır.

Sorun giderme
Işıklanma için doğru konumu belirleyerek yer değişikliği yapılmalıdır.

Yetersiz ışıklanma

Doğada menekşe doğrudan güneş ışığı almaz. Kaya dibi, ağaç altı gibi doğrudan güneş ışınlarının ulaşamayacağı ancak aydınlık alanlarda yaşar. Menekşenin bu ihtiyacı yeterince karşılanmazsa çiçeklenme olmaz. Yapraklar aşırı uzar, renkler açılır ve yapraklar kırılganlaşır.

Sorun giderme
Yeterli ışık alacağı aydınlık alanlara taşınır.


Yetersiz ışıklanma yaprak sapının aşırı uzaması

Soğuk su zararı

Afrika menekşesi sulama suyu bitkinin bulunduğu odanın sıcaklığında olması çok önemlidir. Yaz kış fark etmez herhangi bir dönemde menekşeyi soğuk suyla sulayabiliriz. Bu durumda kökler şoka girer ve bitki hasar alır. İlk belirtileri yaprak uçları aşağı doğru kıvrılır ve yaprakta sarı benekler oluşur. Zararlanma daha önceden olmuşsa sarı lekeler kahverengiye dönüşür ve zarar alan bölge kurur.

Sorun giderme
Su dinlendirilerek oda sıcaklığına getirildikten sonra kullanılmalıdır.

Afrika menekşesi soğuk suyla sulama sorunu

Su lekesi

Genelde kireçli ve tuzlu sularla menekşe sularken yaprağa gelen suların neden olduğu izdir. Su buharlaştıkdan sonra geriye tuzu kalır. Özellikle üstten sulamalarda sık sık karşılaşılan bir durumdur.

Sorun giderme
Alttan sulamaları tercih edin. Sulamalarda su sıçrarsa kağıt havlu ile suyu emdirin.


Kloroz (Yaprakta sarılık)

Yaprak damarlarında sarı renklerle karakterize bir beslenme sorunudur. Çiçek oluşumunu engeller. Yapraklar olması gerekenden küçük kalır. Bazen yaprak uçlarında kıvrılmalar görülebilir. Demir, çinko, magnezyum, mangan gibi mikro elementlerin bitki tarafından yeterince alınamamasından kaynaklanır. Bir besin diğer besini bastırıp alınmasını engellediği gibi toprak pH sının uygun olmaması da soruna neden olur.

Sorun giderme
Toprak pH sının 5.8-6.5 aralığında olduğundan emin olun. Eğer toprak pH'sından emin değilseniz saksı toprağı yenilemesi yapabilirsiniz. Noksanlığın hangi elementten kaynaklandığını bulmak için yaprak - toprak analizi yaptırmak gerekir. Analiz yaptırmadan iz element (mikro element) katkılı gübrelerden veya doğrudan sadece mikro element katkılı gübreler kullanarak sorunu giderebilirsiniz.

Afrika menekşesinde kloroz beslenme bozukluğu

Yorum gönder